De Mont Ventoux

 

 

“Een reus die reuzen voortbrengt”

 

het-bekende-icoon-op-de-top-van-de-mont-ventoux

De Mont Ventoux, vooral bekend uit de wielersport, is een berg in het departement Vaucluse in het zuiden van Frankrijk, gelegen op zo’n twintig kilometer van Carpentras. Hij wordt met zijn 1912 meter hoogte ook wel de reus van de Provence genoemd. De berg staat bekend om zijn karakteristieke maanlandschap en om zijn mistralwind. Op de top ligt een weerstation waar in het verleden windsnelheden tot 300 km per uur zijn geregistreerd.

De Ventoux zorgt voor legendevorming en vooral voor drama. Renners offerde er bloed, zweet en tranen. Op 13 juli 1967 was de Mont Ventoux het toneel van de aangrijpendste tragedie uit de historie van de wielersport. De Brit Tom Simpson reed die dag lange tijd in dezelfde kopgroep als latere ritwinnaar Jan Jansen. De Brit moest halverwege de klim lossen en viel 3 kilometer onder de top uitgeput van zijn fiets. Op de kiezelstenen van het maanlandschap probeerde een arts nog zijn leven te redden, maar om 17:40 uur werd zijn dood officieel vastgesteld. Simpson stierf aan de gevolgen van doping, hitte en uitdroging. Sinds zijn dood staat er een monument voor Simpson waar wielerfanaten er prullaria achterlaten. Ook dat is de Mont Ventoux.

Uitgerekend deze berg heeft Move For Ms uitgekozen om hun doel te verwezenlijken. Het doel om zo veel mogelijk geld op te halen voor de chronische ziekte Multiple Sclerose ( MS ). Dit per fiets of hardlopend, Een uitputtende tocht vol emotie en doorzettings vermogen van  ongeveer 25 kilometer die nimmer vlak is. De tocht staat gepland voor 17 september 2016.

Steun Move For MS op weg naar de top van de Mont Ventoux zodat na illustere winnaars als: Charly Gaul 1958, Raymond Poulidor 1965, Jan Jansen 1967, Eddy Merckx 1970, Jean-Francois Bernard 1987, Marco Pantani 2000, Richard Virenque 2002, Juan Manuel Garate 2009, 2013 ????  Misschien kan jij ook worden bijgeschreven als een echte winnaar!!!!!!!!!

Op de website van “De Kale Berg” is veel informatie te vinden over deze reus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zij 'n topprestatie, wij 'n topprestatie

Powered by DAM