Wat is MS

Multiple sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg. Het centrale zenuwstelsel kan bepaalde signalen niet goed verwerken, doordat de isolatielaag  rondom de zenuwbanen is aangetast. Een aantal lichaamsfuncties kan hierdoor niet meer of niet meer optimaal werken.

De aantasting van deze isolatielaag geschiedt door het afweersysteem van ons lichaam: het immuunsysteem. Bepaalde cellen van dit systeem breken de isolatielaag af. Waarom dit gebeurt is helaas nog niet bekend. Onderzoekers vermoeden dat erfelijke factoren de vatbaarheid voor de ziekte bepalen. Ook denken zij aan de invloed van bepaalde virussen. Verder onderzoek moet meer duidelijkheid verschaffen.

MS is zeer ingrijpend zowel voor de persoon zelf als voor zijn of haar omgeving. De ziekte begint meestal bij mensen tussen de 20 en 45 jaar. In Nederland hebben ongeveer 16.000 mensen MS. Aan het stellen van de diagnose gaat regelmatig veel onzekerheid vooraf. De symptomen van MS zijn divers en vaak erg vaag. Slecht zien, spraakproblemen, evenwichts- en coordinatiestoornisssen, geheugenstoornissen en vermoeidheid zijn enkele van de veel voorkomende klachten. Het stellen van een diagnose is dan ook een complexe zaak.

Alle sponsorgelden die door Move for MS bijeen worden gebracht, worden direct gedoneerd aan de stichting MS Research.

 

De Stichting MS Research is de enige, van oorsprong Nederlandse, organisatie op haar werkterrein, die door het Centraal Bureau Fondsenwerving te Amsterdam steunwaardig is bevonden en aan wie het Keurmerk is toegekend. De doelstelling van MS Research is het financieren en stimuleren van wetenschappelijk onderzoek naar multiple sclerose (MS) en het geven van voorlichting over deze ziekte aan een breed publiek. Daarnaast subsidiëren zij patiëntenverenigingen voor het geven van voorlichting aan mensen met MS. In Nederland lijden 1 op de 1.000 mensen aan deze zenuwslopende ziekte. In Europa zijn dat 400.000 mensen en wereldwijd zijn er 2,5 miljoen mensen met MS.

De Stichting MS Research stimuleert en financiert onderzoek naar multiple sclerose. Haar doelstelling is het opsporen van de oorzaken van MS en het ontwikkelen van effectieve behandelwijzen. Ook informeert de Stichting over wetenschappelijke, medische en maatschappelijke aspecten van MS. Jaarlijks subsidieert de Stichting onderzoeksprojecten van Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten, zij is daarbij volledig aangewezen op particuliere giften.

De directrice, Dorinda Roos, van Stichting MS Research onderschrijft het belang van onderzoek en beveelt onze actie in deze brief (Brief van aanbeveling MS research)van harte aan.

www.msresearch.nl

 

 

2 gedachten over “Wat is MS”

  1. 21-09-2011
    Beste Move voor MS-ers,

    We hebben inmiddels de twitterberichten gelezen en feliciteren jullie allemaal met de knappe prestatie! Goed om te de tussenstand van de sponsoring inmiddels zo hoog is. We zien een aantal van jullie ongetwijfeld op de spinningsmarathon.

    Groetjes,
    Robert en Alexandra

  2. Super initiatief! Ik hoop dat jullie veel meer nog ophalen dan vorig jaar. Succes alvast!!!

Reacties zijn gesloten.

Zij 'n topprestatie, wij 'n topprestatie

Powered by DAM